Καλώς ήλθατε στον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

Ιστορική αναδρομή στην πορεία του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

 

Όποιος και μια φορά στη ζωή του

………ανάπαψε τη ματιά του πάνω σ' ένα λιβάδι με μαργαρίτες μιαν άνοιξη,
……. άκουσε τ΄ αηδόνι στη ρεματιά,
…….ρέμβασε στ΄ ακρογιάλι μια καλοκαιριάτικη βραδιά, με φεγγάρι,
…….αντίκρισε την ανατολή του ήλιου πάνω από μια βουνοκορφή,
…….περπάτησε στο δάσος πάνω στα ξερά φύλλα των δέντρων,
……είδε σμάρια τα πουλιά να ξεμακραίνουν στον ορίζοντα τις λαγαρές, καθάριες μέρες του φθινοπώρου,
…..μέθυσε με τις μυρουδιές του αγρού, τ΄ απόβροχο,
…..μαγεύτηκε απ' τα μυστήρια της νύχτας,

Θα μένει για πάντα, αγιάτρευτα,
ένας νοσταλγός της φύσης………

Η ιστορία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης

Φθινόπωρο του 1979
"Στη πόλη της Ξάνθης που αυτή την εποχή ο πληθυσμός έχει περάσει τις 35.000 κατοίκους είναι σχεδόν άγνωστα σπορ τόσο η χιονοδρομία όσο και η ορειβασία. Μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, που έχει δοκιμάσει λίγο ή πολύ τις χαρές και τις συγκινήσεις του βουνού, συγκεντρώθηκε και συζήτησε τη δυνατότητα ίδρυσης ενός αθλητικού συλλόγου για την ανάπτυξη της ορειβασίας. Αποφασίζουν μια εκδρομή δοκιμαστικά στο Φαλακρό για τα Χριστούγεννα."
απόσπασμα από το ημερολόγιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

Μερικά σημαντικά (ή ασήμαντα) γεγονότα από τη δράση του συλλόγου παρουσιάζονται παρακάτω, έτσι όπως έχουν καταγραφεί στο ημερολόγιο του:

- 1980 :
Το χειμώνα του 1980 με εκδρομές και συζητήσεις είχε δημιουργηθεί πλέον η "μαγιά" των ανθρώπων που θα αποτελούσαν τα ιδρυτικά μέλη του νέου Συλλόγου και η πρώτη Γενική Συνέλευση γίνεται τον Ιούνιο του 1980 όπου και εκλέγεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης.
Η σύνθεση του πρώτου Δ.Σ. ήταν η εξής:
Πρόεδρος: Θεοδωρίδης Μιχάλης
Αντιπρόεδρος: Τελμετίδης Κώστας
Γεν. Γραμματέας: Γεωργίου Δημήτρης
Ταμίας: Αυγερινίδης Θανάσης
Έφορος: Χαραλαμπίδης Αντώνης
Αναπλ. Γεν. Γραμ.: Παπακωστής Γιώργος
Αναπλ. Ταμίας: Ηλιάδης Ηλίας
Μέλος: Καλαϊτζίδης Κώστας
Μέλος: Σταυρίδης Νούλης

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ο Σύλλογος συμμετέχει στην 40η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση, στον Προφήτη Ηλία του Ολύμπου (2801μ.). Τον Δεκέμβρη οργανώνεται μεγάλη εκδρομή στο Παμπόροβο της Βουλγαρίας, όπου συμμετέχουν 37 άτομα εκ των οποίων τα 30 σχεδόν ασχολούνται με το σκι.

- 1981:
Τον Γενάρη γίνεται η κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, πλήθος κόσμου μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος της πόλης Κ. Μπένης.
Εκδρομές για σκι στα χιονοδρομικά κέντρα Λαϊλιά και Φαλακρού. Ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας αθλητικής ομάδας σκι με πέντε νέα παιδιά που με όρεξη και θυσίες παίρνουν τα πρώτα τους μαθήματα.
Τον Μάιο ο Σύλλογος δημιουργεί το δικό του εντευκτήριο, ένα ενοικιαζόμενο γραφείο στη οδό Γ. Σταύρου 12. Παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή ενός ορειβατικού καταφυγίου κοντά στο μνημείο του Αναλογίδη στα 1.500μ. περίπου.

- 1982:
Τον Ιανουάριο για πρώτη φορά Ξανθίωτες αθλητές παίρνουν μέρος σε χιονοδρομικούς αγώνες. Ο Σπύρος Επιμενίδης και ο Δημήτρης Δουργινίδης με την επίβλεψη του Αντώνη Χαραλαμπίδη, παίρνουν την 8η και 9η στη γιγαντιαία και την 12η και 13η θέση στη τεχνική κατάβαση αντίστοιχα. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιούνται Γενική Συνέλευση και εκλογές για το Δ. Σ. της επόμενης διετίας.
Στις 19 Αυγούστου Οι Αντώνης και Γιάννης Χαραλαμπίδης με οδηγό τον Γιάννη Τοφέα από τον Λειβαδίτη φθάνουν για πρώτη φορά στους ΚΑΤΑΡΡΑΧΤΕΣ της περιοχής Λειβαδίτη κάτω από συνεχή βροχή. Ο μεγάλος καταρράχτης του Λειβαδίτη φθάνει τα 30μ. περίπου και είναι ένα μοναδικό θέαμα.
Τον Σεπτέμβριο τοποθετείται αναβατήρας του σκι (lift) στην πλαγιά του Αντάλοφου, με μήκος 180μ. Φίλοι και μέλη του Συλλόγου εργάζονται ακατάπαυστα για τη διαμόρφωση της πίστας και τοποθετούν πινακίδες πρόσβασης.
Τον Νοέμβριο οργανώνεται για πρώτη φορά αναρριχητική σχολή με εννέα εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές τον Φίλιο Αδαμακόπουλο, Βασίλη Χατζηβασάνη και Π. Ματσούκα. Εκπαιδευόμενοι οι Μιχάλης Θεοδωρίδης, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Σταύρος Τσακίρης, Νίκος Λουκίδης, Ανδρέας Σουμάδης, Βασίλης Κουκουτσάνης, Νουριντίν Μπουγιουκλού και η μοναδική γυναίκα Τζούλι Σιωμάδη.

- 1983:
Τον Ιανουάριο γίνεται η πρώτη οργανωμένη ανάβαση στον Αντάλοφο για σκι και λειτουργεί δοκιμαστικά το lift. Τον ίδιο μήνα ο σύλλογος συμμετέχει στο 1ο Κύπελλο Ελλάδας Καταβάσεων στον Λαϊλιά Σερρών.
Τον Φλεβάρη πραγματοποιείται μεγάλος χορός του συλλόγου στο χορευτικό κέντρο "Πανόραμα".
Γίνονται προβολές slides και ορειβατικών ταινιών από τον Φίλιο Αδαμακόπουλο.
Όλο τον χειμώνα έχουμε συμμετοχές αθλητών σε αγώνες καταβάσεων σκι.
Στις 10 Απριλίου μέλη του συλλόγου πατάν για πρώτη φορά στην ψηλότερη κορυφή της Θράκης, το Γυφτόκαστρο στα 1827μ.
Τον Μάιο για πρώτη φορά επίσης μέλη του συλλόγου πραγματοποιούν διάσχιση των Τεμπών του Νέστου από Σταυρούπολη στους Τοξότες με βάρκα (διάρκεια περίπου έξι ώρες).
Στις 8 Αυγούστου οι Γιάννης Χαραλαμπίδης και Σταύρος Τσακίρης μαζί με τον Φίλιο Αδαμακόπουλο και Πένη Ματσούκα πατούν στην ψηλότερη κορυφή των Άλπεων, το Mont - Blanc στα 4.807μ.

- 1984:
Αυτό το χειμώνα ο ΕΟΣ Ξάνθης συμμετείχε σε πολλούς αγώνες καταβάσεων χιονοδρομίας, ενδεικτικά στους Β' Τοπικούς αγώνες καταβάσεων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά, στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδας στο Σέλι και Α' - Β΄Δέσμη Διασυλλογικών.
Τον Φλεβάρη ο Σύλλογος μεταστεγάζεται από την Κ. Πλατεία στο κτίριο της Χασιρτζόγλου 7, παλιό αρχοντικό καλοδιατηρημένο και πολύ μεγάλο.
Απρίλιος: πραγματοποιούνται πολλές τεχνικές αναβάσεις στις κορυφές Αυγό, Τσάλ, Αχλαδόρεμα με πρωτοβουλία του έφορου ορειβασίας Σταύρου Τσακίρη και τη συμμετοχή κυρίως παιδιών.
Μάιος: οργανώνεται τετραήμερο εκδηλώσεων με σκοπό να γίνουν περισσότερο γνωστά η χιονοδρομία, η ορειβασία, οι ομορφιές του τόπου μας αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού μας. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν προβολές slides, ταινιών, ομιλίες, συζητήσεις και πορεία στον Αντάλοφο με συμμετοχή 150 ατόμων.
Στις 26 - 27/5 ο Σταύρος Τσακίρης, Νίκος Σουμάδης και Νουριντίν Μπουγιουκλού συμμετέχουν σαν εκπρόσωποι του ΕΟΣ Ξάνθης στην Α' Βορειοελλαδική Συνάντηση Ορειβατών στο Βέρμιο με οργανωτές τον ΣΧΟ Βέροιας και τον ΕΟΣ Νάουσας.
Μεταξύ 21/7 και 7/8 Ελληνική αποστολή βρίσκεται στο Αλπινιστικό Κέντρο του Chamonix της Γαλλίας. Συμμετείχε από τον ΕΟΣ Ξάνθης ο Νουριντίν Μπουγιουκλού που επιλέχθηκε από την ΕΟΧΟ ανάμεσα στους 16 Έλληνες. Πραγματοποιείται ανάβαση στο Mont - Blanc.
Δεκέμβριος: εκδρομή του Συλλόγου στη Σινάια της Ρουμανίας με συμμετοχή 37 ατόμων.

- 1985:
Ιανουάριος: Α' Δέσμη Διασυλλογικών Αγώνων στον Λαϊλιά με συμμετοχή εφτά αθλητών του ΕΟΣ Ξάνθης. Β' Κύπελλο Ελλάδας στο Πήλιο με συμμετοχή ενός αθλητή.
Τον ίδιο μήνα πραγματοποιείται πρώτη χειμερινή διαδρομή "Στενά Νέστου" στη Γαλάνη από τους Τσακίρη Στ., Μπουγιουκλού Ν. και Καρασακαλίδη Μ.
Μάρτης: Χειμερινή ανάβαση στον Όλυμπο από Βρυσοπούλες στις κορυφές Άγιος Αντώνιος, Σκολιό. Συμμετέχουν οι Χαραλαμπίδης Γ. Πατήνης, Βαγενάς, Μπουγιουκλού και Τσακίρης.
Το Πάσχα ο Σύλλογος πηγαίνει στη Συνάγια της Ρουμανίας, στα Καρπάθια Όρη για σκι.
Μάιος: σχολές αναρρίχησης στην πίστα του Συλλόγου από τους Μπουγιουκλού, Πατήνη, Παπαχρόνη.
Ιούνιος: Σχολή αναρρίχησης Περιφέρειας στην Ηρακλείτσα Καβάλας, συμμετείχαν οι Τσακίρης, Μπουγιουκλού, Παπαχρόνης, Αναστασιάδης Γ., Γάντζος, Παπαχρόνης, Μπέρτος.
Ο ΕΟΣ Ξάνθης οργανώνει με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας της 1η Παιδική Ορειβατική κατασκήνωση Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.
2 - 18 Αυγούστου: Συμμετοχή του Συλλόγου με τον Τσακίρη Σταύρο στην αποστολή του ΕΟΣ Αχαρνών στο Αραράτ της Τουρκίας. Τελικά η αποστολή απέτυχε λόγου του αυτονομιστικού προβλήματος με τους Κούρδους. Έγινε ανάβαση στο δεύτερο σε ύψος βουνό της Τουρκίας, το Σιπχάν 4.058μ.
Οκτώβριος: Η μεγάλη ετήσια ανάβαση του Συλλόγου στον Όλυμπο με συμμετοχή 21 ατόμων.
Νοέμβριος: Ο Σύλλογος ανεβάζει στην κορυφή του Αντάλοφου 52 άτομα.
28, 29 Δεκεμβρίου : Πρώτη αναρριχητική διαδρομή "Πύργους" από τους Αδαμακόπουλο - Μπουγιουκλού.

- 1986:
Μάρτιος: Σχολή Διάσωσης Ε.Ο.Ο.Σ. στην περιοχή της Ζηλνιάς στον Όλυμπο, από τον ΕΟΣ Ξάνθης πήραν μέρος οι Γ. Χαραλαμπίδης , Σ. Τσακίρης, Ν. Μπουγιουκλού.
Σχολή αναρρίχησης στην πίστα του ΕΟΣ Ξάνθης με συμμετοχή δεκατριών παιδιών.
Απρίλης: Πορεία στους καταρράχτες, συμμετείχαν 18 παιδιά.
Μάιος: Πάσχα στο Πάπιγκο, ανάβαση στη χιονισμένη Γκαμήλα.
Ιούνιος: Ανάβαση στη κορυφή Φεγγάρι, στη Σαμοθράκη από το χωριό Πρ. Ηλίας και κατάβαση στα Λουτρά.
Ιούλιος: Πρώτη συμμετοχή αθλητή (Γιάννης Αναστασιάδης) στον Πανελλήνιο Ορειβατικό Μαραθώνιο του Ολύμπου.
Σεπτέμβριος: εργασίες στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ., στο Λειβαδίτη
Οκτώβριος: η καθιερωμένη ανάβαση στον Όλυμπο, πήραν μέρος δεκαπέντε άτομα.
Νοέμβριος: Επίσκεψη του Νομάρχη Ξάνθης στο καταφύγιο για ενημέρωση.
Βορειοελλαδική Σχολή Διάσωσης στα Τέμπη με συμμετοχή του Σ. Τσακίρη και Ν. Μπουγιουκλού.

- 1987:
Ιανουάριος: Για πρώτη φορά ο σύλλογος κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο νεόκτιστο καταφύγιο του στο Λειβαδίτη, παρουσία του Νομάρχη και εξήντα (60) μελών του.
Για πρώτη φορά ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης κατατάσσεται στην Α' κατηγορία, δηλαδή ανάμεσα στους δέκα καλύτερους συλλόγους της Ομοσπονδίας.
Φεβρουάριος: Α' Διασυλλογικοί αγώνες παίδων στον Λαϊλιά Σερρών. Στη γιγαντιαία κατάβαση ο Γιάννης Αναστασιάδης πήρε την 2η θέση.
Β' Διασυλλογικοί αγώνες εφήβων - ανδρών στο Φαλακρό Δράμας. Στην τεχνική κατάβαση ανδρών 1ος ο Τάσος Αναστασιάδης, 3ος ο Ανδρέας Σουμάδης και 4ος ο Τάσος Θεοδωρακέας.
Μάρτιος: Σχολή Χιονιού - Ορειβατικού Σκι στο Βελούχι Καρπενησίου με συμμετοχή του συλλόγου από τον Ν. Μπουγιουκλού.
Απρίλης: Οι μικροί (φυτώριο) του Ε.Ο.Σ. με τον Νίκο Σουμάδη ανεβαίνουν στο Μισκίν Τεπέ.
Μάιος: επταμελής ομάδα πηγαίνει στο Δημάριο, διανυκτερεύει εκεί και την επόμενη κάνει ανάβαση στην κορυφή Κούλα 1.550 μ.
Ιούνιος: Συμμετοχή του Νίκου Σουμάδη στην ομάδα ελλήνων ορειβατών που επικεφαλής τον Αν. Ρήγα διέσχισαν το αυστριακό τμήμα του Ε4. Την εκδήλωση οργάνωσε η Αυστριακή Ομοσπονδία Ορεινής Πεζοπορίας και συμμετείχαν ορειβάτες από πολλές χώρες της Ευρώπης.
Σεπτέμβριος: 2ο Παιδικό Ορειβατικό Κέντρο "Ροδόπη 87" στο καταφύγιο του Λειβαδίτη από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης. Συμμετείχαν 15 παιδιά και εκπαιδεύτηκαν για έξι μέρες.
Οκτώβριος: Η ετήσια ανάβαση του συλλόγου στον Όλυμπο. Συμμετείχαν δεκαπέντε παιδιά και πέντε (5) μεγάλοι. Ο καιρός δεν επέτρεψε ανάβαση στον Μύτικα.

- 1988:
Ιανουάριος: Απονεμήθηκαν τα διπλώματα Εκπαιδευτών και Στελεχών Ορειβασίας της Ομοσπονδίας μεταξύ άλλων και στον Ν. Μπουγιουκλού του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.
Φεβρουάριος: Ο Ν. Μπουγιουκλού συμμετέχει στην εκπαιδευτική αποστολή της Ομοσπονδίας στο Ben Nevis της Σκοτίας για την πραγματοποίηση Σχολής Πάγου.
Μάρτιος: Συμμετοχή των Γ. Παπαχρόνη και Μ. Καρασακαλίδη στην Ομοσπονδιακή Σχολή Ορειβατικού Σκι στις Βρυσοπούλες του Ολύμπου.
Απρίλιος: Διασυλλογικοί Περιφερειακοί Παιδικοί Αγώνες Δρόμων Αντοχής στο Φαλακρό. Από τον Ε.ΟΣ Ξάνθης συμμετείχαν 6 παιδιά.
Μάιος: Στα πλαίσια του προγράμματος "Παιδί και βουνό" πορείες στους καταρράχτες Λειβαδίτη, Παγγαίο και Λαϊλιά με συμμετοχή πολλών παιδιών.
Ιούνιος: Βορειοελλαδική Ορειβατική Συγκέντρωση στη Βασιλίτσα. Με λεωφορείο μετακινήθηκε η ομάδα του ΕΟΣ Ξάνθης την οποία αποτελούσαν 24 άτομα, 16 εκ των οποίων παιδιά.
Ιούλιος: 3ο Παιδικό Ορειβατικό Κέντρο "Ροδόπη 88" στο καταφύγιο του Λειβαδίτη. Συμμετείχαν συνολικά 22 παιδιά τα 16 από την Ξάνθη.
Ανάβαση στο Matterhorn 4478μ της Ελβετίας από Ν. Μπουγιουκλού. (30 Ιουλίου - 1 Αυγούστου).
Οκτώβριος: Η καθιερωμένη ανάβαση στον Όλυμπο. Συμμετείχαν 17 άτομα από τα οποία 11 παιδιά.
Νοέμβριος: Εγκαίνια του καταφυγίου στο Λειβαδίτη από τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Γκαγκά και παρουσία 150 μελών και φίλων του συλλόγου.

- 1989:
Ιανουάριος: Με αρχηγό τον Χάρη Κεραμετσίδη 4 αθλητές παίρνουν μέρος στο 1ο Κ.Ε. Παίδων δρόμων αντοχής στο Πισοδέρι Φλώρινας με ικανοποιητική εμφάνιση.
Η αξιολόγηση των συλλόγων από την Ομοσπονδία για το έτος 1988 είχε τον ΕΟΣ Ξάνθης στην Α΄ κατηγορία για την ορειβασία και στην Δ΄ για την χιονοδρομία.
Φεβρουάριος: Στο Λειβαδίτη με πολύ καλό χιόνι προπονούνται οι μικροί αθλητές του σκι δρόμων αντοχής του συλλόγου. Το χωριό γεμίζει ζωντάνια και φωνές δίνοντας μια άλλη εικόνα στους ηλικιωμένους κατοίκους του ορεινού μας χωριού.
Μάρτιος: Με 22 γίνεται ανάβαση στο Γυφτόκαστρο, 1827μ. , με 19 στο Παπίκιο, 1483μ. Ροδόπης και αρχηγό τον Ν. Σουμάδη.
Απρίλιος: Εκδρομή και πορεία στο Οχυρό Νυμφαίας στη Ροδόπη στην οποία εκτός των μεγάλων συμμετέχουν 32 παιδιά.
Μάιος: Μεγάλη Περιφερειακή Ορειβατική Συνάντηση στο Λειβαδίτη με οργανωτή τον ΕΟΣ Ξάνθης. Είναι η πρώτη οργανωμένη συνάντηση και συμμετείχαν 150 ορειβάτες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης. Πραγματοποιείται πορεία στους καταρράκτες και το μεσημέρι προσφέρεται γεύμα.
Ιούνιος- Ιούλιος: από 30/6 έως 9/7 διαρκεί το 4ο Παιδικό Ορειβατικό Κέντρο "Ροδόπη 89" στο καταφύγιο του Λειβαδίτη. Συμμετείχαν 25 παιδιά τα οποία εκπαιδεύτηκαν σε βασικές γνώσεις ορειβασίας - αναρρίχησης από έμπειρα στελέχη του συλλόγου.
Αύγουστος: Ο Αλέξανδρος Μπουγιουκλού και ο Μάρκος Καρασακαλίδης μετέχουν στην εκπαιδευτική Αποστολή της ΕΟΟΣ στις Ιταλικές Άλπεις. Πραγματοποιήθηκαν πολλές αναρριχήσεις.
Οκτώβριος: Ο Αλ. Μπουγιουκλού συμμετέχει στην πρώτη εθνική αποστολή τα Ιμαλάια. Στα πλαίσια της αποστολής πραγματοποιούνται αναβάσεις στο Island Peak 6180μ. και Lobuche Peak 6119μ.

- 1990:
Ιανουάριος: 1ο Κύπελλο Παίδων δρόμων αντοχής στο Λαϊλιά με συμμετοχή 6 παιδιών.
Φεβρουάριος: 2ο Κύπελλο Παίδων δρόμων αντοχής στο Πισοδέρι Φλώρινας με συμμετοχή 12 αθλητών.
Μάρτιος: αρχίζει η βελτίωση του μονοπατιού Λειβαδίτης - Καταρράχτες εν όψη της 7ης Β.Ο.Σ.
Απρίλιος: Ανάβαση στη Μαύρη Πέτρα 1586μ. με αρχηγό τον Ν. Σουμάδη και 12 παιδιά. Ανάβαση στην Τσίχλα 1645μ. με αρχηγό τον Χάρη Κεραμετσίδη και 8 παιδιά.
Μάιος: με τη συμμετοχή 350 ορειβατών από 23 Ορειβατικούς Συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας, έγινε στις 12 και 13/5/90 στον Λειβαδίτη η 7η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση. Έγινε πορεία προς τους καταρράκτες, ακολούθησε απονομή αναμνηστικών και γλέντι. Η οργάνωση χαρακτηρίστηκε πολύ πετυχημένη.
Ιούνιος: Πραγματοποιήθηκε "δρόμος υγείας" επί αποστάσεως 7,5 χιλιομέτρων στον περιφερειακό δρόμο του μοναστηρίου της Καλαμού με συμμετοχή 25 παιδιών αλλά και μελών του συλλόγου.
Ιούλιος: 50η Π.Ο.Σ. στον Όλυμπο με συμμετοχή 11 ορειβατών από τη Ξάνθη.
Σεπτέμβριος: Πορεία και ανάβαση από Εκκλησιαστική Σχολή στο Μάκακλαρ και Αυγό με τον Ν. Σουμάδη και 24 άτομα (19 παιδιά).
Οκτώβριος: Η ετήσια ανάβαση στον Όλυμπο με συμμετοχή 48 ατόμων από 6 έως 65 χρονών, τα 23 παιδιά. Έγινε ανάβαση στον Μύτικα από 26 ορειβάτες μεταξύ αυτών και ο Φοίβος Χαραλαμπίδης, 6 χρονών ο μικρότερος Ξανθίωτης που ανέβηκε ποτέ στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου.

- Από το 1991 έως το 1994 δεν βρέθηκε καταγεγραμμένη δράση του συλλόγου.

- 1995:
Ιούλιος - Αύγουστος: 10/7- 13/8: Ο Αλ. Μπουγιουκλού ως μέλος 21 μελούς ελληνικής αποστολής κατέκτησε την κορυφή Κορζενεύσκα 7.105μ. στην οροσειρά του Παμίρ.
Σεπτέμβριος: η καθιερωμένη ανάβαση στον Όλυμπο με συμμετοχή 20 ατόμων, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά νεαρής ηλικίας (11-15).
Οκτώβριος: πορεία στη Χαϊντού με συμμετοχή 70 ατόμων.
Νοέμβριος: Ανάβαση στον Όρβηλο Σερρών 2.212μ από 16 άτομα.

- 1996:
Ιανουάριος: Πραγματοποιήθηκε πενταήμερη εκδρομή στο Μέτσοβο με συμμετοχή 45 ατόμων. Οι φίλοι του σκι απογοητεύτηκαν γιατί δεν χιόνισε, παρόλα αυτά έγινε περιήγηση στη περιοχή των Ζαγορίων.
Φεβρουάριος: Ο Αλ. Μπουγιουκλού και άλλα 2 άτομα αναρριχήθηκαν λούκι (50ο) ύψους 900μ., διαδρομή Ψευτοδόντι, Φαλακρό. Διάρκεια περίπου 24 ώρες, πρόκειται για πιθανή πρώτη επανάληψη.
Μάρτιος: Χιονοδρομική εκδρομή στα 3- 5 Πηγάδια Νάουσας με συμμετοχή 40 ατόμων. Χιόνι πολύ και πολύ σκι.
Απρίλιος: Αποστολή στο Pumori 7.161μ. με συμμετοχή του Αλ. Μπουγιοκλού. Στις 29/4 μετά από 9 ώρες ανάβαση πάτησε στην κορυφή μαζί με άλλους 5 ορειβάτες.
Μάιος: ο σύλλογος αποφάσισε κάθε Μάιο να πραγματοποιεί πορεία στους καταρράκτες του Λειβαδίτη στη μνήμη του Τηλέμαχου Σαμουρίδη, από το μονοπάτι που φέρει το όνομα του. Έτσι στις 19/5 έγινε πορεία με συμμετοχή 100 ατόμων και τοποθετήθηκε πλάκα στους καταρράκτες.
Ιούνιος: δωδεκαμελής ομάδα διέσχισε το φαράγγι του Βίκου από το χωριό Πάπιγγο (διανυκτέρευση στο προαύλιο της εκκλησίας).
Ιούλιος: 56η Π.Ο.Σ. στα Βαρδούσια, έγινε ανάβαση στην κορυφή Κόρακας (2495μ.)
Σεπτέμβριος: η καθιερωμένη ανάβαση στον Όλυμπο με συμμετοχή 37 ατόμων (μικρών και μεγάλων).
Οκτώβριος: πορεία στη Χαϊντού και ανάβαση στον Αντάλοφο με πολλούς νέους φίλους της ορειβασίας.

- 1997:
Ιανουάριος: ανάβαση στο Παπίκιο από 6 άτομα του συλλόγου.
Φεβρουάριος: ο Αλ. Μπουγιουκλού μαζί με άλλα 6 άτομα, σε μια αποστολή που διοργανώθηκε από το ΣΕΟ Αθηνών πάτησαν την ψηλότερη κορυφή της αμερικάνικης ηπείρου, την Ακονγκάγκουα των Άνδεων σε υψόμετρο 6.960μ. Εκεί, στο ίδιο βουνό, πριν από 4 χρόνια ο Σταύρος Τσακίρης άφησε την τελευταία του πνοή.
Μάρτιος: Χιονοδρομική εξόρμηση του συλλόγου στο Φαλακρό για σκι με συμμετοχή 25 ατόμων.
Μάιος: πολλές αναρριχήσεις από τα μέλη του συλλόγου σε Νέστο, Ηρακλείτσα και Μετέωρα.
Ιούνιος: στα πλαίσια των γιορτών Νεολαίας πραγματοποιήθηκε επίδειξη αναρρίχησης στην εσωτερική πίστα του συλλόγου, στο γυμναστήριο "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".
Ιούλιος: 57η Π.Ο.Σ. και ανάβαση στο Άσκιο Πτολεμαίδας (19-20/7) με συμμετοχή 3 ατόμων.
Αύγουστος: αποστολή του συλλόγου στο Mont Blanc (4807μ.) από 2-16/8. Με το λεωφορείο του συλλόγου 9 άντρες και 3 γυναίκες ξεκίνησαν από την Ξάνθη και κατέληξαν στις γαλλικές Άλπεις, στο ορεινό χωρίο Chamonix. Με αρχηγό τον Αλ. Μπουγιουκλού οι 8 άντρες πραγματοποίησαν ανάβαση στο βουνό από την κλασσική διαδρομή.
Σεπτέμβριος: ο σύλλογος συμμετείχε στην 7η Πανελλήνια αναρριχητική συνάντηση με 12 μέλη του. Με την ευκαιρία αυτή πραγματοποιήθηκαν πολλές αναρριχήσεις.
Οκτώβριος: πορεία στη Χαϊντού με συμμετοχή 40 ατόμων η οποία κατέληξε στη γέφυρα του Λεωνίδα.
Νοέμβριος: ανάβαση στη Τζένα (2181μ.) από 3 άτομα (Μπουγιουκλού, Ηλιάδου και Ζιαγκλιαβό) με διανυκτέρευση στο χωρίο Νοτιά του νομού Πέλλης.
Δεκέμβριος: ανάβαση στο Φαλακρό από μέλη του συλλόγου.

- 1998:
Ιανουάριος: διήμερη εκδρομή στο Λαϊλιά Σερρών για σκι με συμμετοχή 42 ατόμων, μικρών και μεγάλων.
Ορειβατικό ατύχημα στις 31/1 στον Όρβηλο. Νεκροί οι Βοιβατόπουλος και Μπαρουκτσής, ο Ν. Σουμάδης επέζησε.
Φεβρουάριος: τριήμερη χιονοδρομική εκδρομή στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας με 48 άτομα (μεταξύ αυτών πολλά παιδιά).
Μάρτιος: πορεία στη γέφυρα της Σμίνθης με 11 άτομα.
Απρίλιος: επίσκεψη στο φράγμα Θησαυρού του Νέστου με συμμετοχή πολλών ατόμων που ενδιαφερόταν να το δουν.
Μάιος: συμμετοχή του Αλ. Μπουγιουκλού σε αποστολή του ΣΕΟ Αθηνών στο Dhaulagiri 7500μ. Η προσπάθεια σταμάτησε λόγω θανάτου ενός από τους συμμετέχοντες, του Νίκου Παπανδρέου.
Ιούνιος: τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Σαμοθράκη.
Σεπτέμβριος: ο σύλλογος συμμετείχε στις γιορτές παλιά πόλης με έκθεση φωτογραφίας και προβολή slides και video. Επίσης οργανώθηκε και μια πορεία στους καταρράκτες Λειβαδίτη με πολύ μεγάλη συμμετοχή (2 πούλμαν και το λεωφορείο του συλλόγου).
Οκτώβριος: τριήμερη εκδρομή στην περιοχή των Πρεσπών με συμμετοχή 51 ατόμων. Επίσκεψη στο χωρίο Νυμφαίο και στο καταφύγιο αρκούδας του Αρκτούρου.
Νοέμβριος: πορεία από τα Κομνηνά στο παλιό χωρίο Κρωμνικό με συμμετοχή 11 παιδιών 12-14 χρονών και 20 μεγάλων.
Δεκέμβριος: ανάβαση 7 ατόμων στο Φαλακρό 2232μ.

- 1999:
Ιανουάριος: χιονοδρομικές εξορμήσεις και αναβάσεις στο Φαλακρό Δράμας.
Φεβρουάριος: χιονοδρομικό τριήμερο στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας με συμμετοχή 54 ατόμων, μικρών και μεγάλων.
Μάρτιος: χιονοδρομικό τριήμερο στη Βίγλα Φλώρινας με συμμετοχή 30 ατόμων.
Απρίλιος: περιηγητική εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη με συμμετοχή 44 ατόμων (μικρών και μεγάλων).
Μάιος: τριήμερο στα Ζαγοροχώρια με συμμετοχή 18 ατόμων και ανάβαση στη Δρακόλιμνη από 13 άτομα.
Ιούνιος: τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Σαμοθράκη με συμμετοχή 15 ατόμων και ανάβαση στο Φεγγάρι από 7 άτομα.
Σεπτέμβριος: ανάβαση από το Δημάριο στη κορυφή Κούλα από 27 άτομα και συνοδεία τοπικού οδηγού καθώς η διαδρομή ήταν δύσβατη.
Οκτώβριος: ομάδα 11 ατόμων επιχείρησε ανάβαση στο Πίνοβο 2154μ. με διανυκτέρευση στην Αριδαία. 3 άτομα φτάσανε στην πρώτη κορυφή 2080μ. και άλλα 2 στην κύρια κορυφή.
Νοέμβριος: τριήμερο στο Μέτσοβο με συμμετοχή 45 ατόμων, 10 από τους οποίους ανέβηκαν στη κορυφή Περιστέρι.
Δεκέμβριος: τριήμερο στο Πήλιο με συμμετοχή 18 ατόμων.

- 2000:
Ιανουάριος: τετραήμερη εκδρομή στο Παμπόροβο για σκι με συμμετοχή 35 ατόμων. Πολύ χιόνι και σκι.
Φεβρουάριος: τριήμερη εκδρομή στη Βασιλίτσα για σκι με συμμετοχή 43 ατόμων, οι συνθήκες όμως δεν ήταν καλές καθώς φυσούσε πολύ δυνατά.
Μάρτιος: πορεία από τα Κομνηνά στα Λιβερά με συμμετοχή 16 ατόμων και συνάντηση με τα άγρια άλογα των Λιβερών.
Απρίλιος: τετραήμερο για rafting στον Άραχθο με συμμετοχή 13 ατόμων. Επίσης έγινε πορεία από το χωρίο Συρράκο στο χωρίο Καλλαρίτες και πάλι πίσω.
Μάιος: ο σύλλογος το διήμερο 20-21/5 οργάνωσε στο χωρίο Λειβαδίτη την 17η Β.Ο.Σ. και τα εγκαίνια του ανανεωμένου καταφυγίου. Ταυτόχρονα ήταν και μια γιορτή για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του. Το βράδυ οι καλεσμένοι, που πρέπει να ήταν γύρω στους 400, αφού τους προσφέρθηκε φασολάδα και κρασί, διασκέδασαν με ζωντανή λαϊκή κομπανία ενώ την άλλη πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες πορείες, στους καταρράκτες μέσα από το χωριό και στον Αντάλοφο. Γενικώς ήταν μια πετυχημένη Β.Ο.Σ. όχι μόνο λόγω της άψογης οργάνωσης αλλά και του καλού καιρού που επέτρεψε να γίνουν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Ιούνιος: διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου από το Μονοδένδρι στο Πάπιγκο από 19 άτομα.
Ιούλιος: συμμετοχή του συλλόγου στην 60η Π.Ο.Σ. στον Όλυμπο με 16 άτομα. Διανυκτέρευση με σκηνές στο οροπέδιο των Μουσών.
Αύγουστος: για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του ο σύλλογος οργάνωσε αποστολή στο Matterhorn της Ελβετίας. Στις 24/8 τρία από τα έξι μέλη της αποστολής, ο Δημήτρης Δοβρίδης και ο Τάσος Παπαδημητρίου με αρχηγό τον Αλέξανδρο Μπουγιουκλού κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κορυφή (4.478 μ.).
Σεπτέμβριος: ανάβαση στον Σμόλικα 2637μ. από 16 άτομα. Οι περισσότεροι ανέβηκαν μέχρι την πρώτη κορυφή Γέρος, ενώ 7 άτομα συνέχισαν για τη ψηλότερη κορυφή.
Οκτώβριος: μια νέα πορεία περπατήθηκε στα Πομακοχώρια. Πάνω από το χωριό Σάτρες, έγινε η διαδρομή Ποταμοχώρι - Γιαννοχώρι - Θεοτοκάτο - Ποταμοχώρι σε 6 ώρες και με συμμετοχή 11 ατόμων.
Νοέμβριος: τριήμερο στην Ελάτη με συμμετοχή 46 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε ανάβαση στην κορυφή Κόζιακας 1901μ. με οδηγό τον Νίκο Κρούπη.
Δεκέμβριος: κοινή ανάβαση με τον ΕΟΣ Κομοτηνής στο Παπίκιο 1483μ.


- 2001:
Ιανουάριος: τετραήμερη εκδρομή για σκι στη Βίγλα Πισοδερίου με συμμετοχή 47 ατόμων χωρίς πολύ χιόνι.
Φεβρούαριος: Αρχίζει σχολή ορειβασίας - αναρρίχησης αρχαρίων υπό την οργάνωση του συλλόγου και με εκπαιδευτή τον Αλ. Μπουγιουκλού. Συμμετείχαν 14 άτομα και η εκπαίδευση συμπεριλάμβανε χειμερινές πορείες και αναρριχήσεις στα γύρω βουνά μια τριήμερη ανάβαση στον Όλυμπο, και ένα τετραήμερο στα Μετέωρα.
Μάρτιος: πορεία στα Πομακοχώρια, από Θέρμες στο χωρίο Κύδαρη με συμμετοχή 14 ατόμων.
Απρίλιος: ο σύλλογος με συμμετοχή 15 ατόμων ενόψει του Πάσχα πραγματοποιήσηε επίσκεψη στο απομονωμένο χωριό Διάσπαρτο και έκανε προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που τα είχαν ανάγκη.
Μάιος: συμμετοχή στην 18η Β.Ο.Σ. στο Άσκιο της Πτολεμαίδας χωρίς πορεία λόγω άσχημου καιρού.
Σεπτέμβριος: πορεία στο Αρκουδόρεμα κοντά στις παρυφές της Μαύρης Πέτρας με συμμετοχή 10 ατόμων.
Οκτώβριος: τετραήμερο στα Άγραφα με συμμετοχή 7 ατόμων. Με διαμονή στα Άγραφα πραγματοποιήθηκε διάσχιση του φαραγγιού του Ασπρορέμματος, ανάβαση στο οροπέδιο της Νιάλας και κορυφή Λιάκουρα.
Νοέμβριος: διαμονή στο καταφύγιο του Λειβαδίτη και πορεία στο Γυφτόκαστρο από 11 άτομα.
Δεκέμβριος: πορεία στο Αχλάτ Ντερέ από 10 άτομα με αέρα και ψιλόχιονο.

- 2002:
Μάρτιος: τετραήμερο 25ης Μαρτίου στη Βίγλα Φλώρινας για σκι με συμμετοχή 16 ατόμων. Οι πίστες ανεπαρκής για σκι και έτσι πραγματοποιήθηκε πορεία στις Πρέσπες Πύλη - Δασερή- Αγκαθωτό και πεζοπορία στο Βαρνούντα.
Απρίλιος: τριήμερο στο Πήλιο με συμμετοχή 17 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε πορεία Μηλιές - Τσαγκαράδα με ομίχλη και ψιχάλα.
Μάιος: τετραήμερο για rafting στον Άραχθο και ανάβαση στο Αυγό της Βάλιας Κάλντας με 18 άτομα. Διαμονή στη Βωβούσα και στους Καλαρίτες.
Ιούνιος: τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Σαμοθράκη με συμμετοχή 18 ατόμων. Οι Πεχλιβάνης, Χασάπη, Κρούπης και Σταμκόπουλος έκαναν διάσχιση από τη Χώρα - κορυφή Φεγγάρι - Θερμά σε 9 ώρες.
Αύγουστος: Στις 13/8 ο Θανάσης Πεχλιβάνης και η Μίνα Χασάπη πάτησαν στην κορυφή των Άλπεων το Mont Blanc 4.807μ. μέσο της κλασσική διαδρομής. Η ανάβαση οργανώθηκε από τους ίδιους χωρίς τη βοήθεια οδηγού ή υπό μορφή ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κορυφή προσεγγίστηκε με τη δεύτερη προσπάθεια μέσα σε μια εβδομάδα καθώς η πρώτη προσπάθεια σταμάτησε στο καταφύγιο Gouter 3800μ. λόγω κακοκαιρίας.
Σεπτέμβριος: η καθιερωμένη ανάβαση του συλλόγου στον Όλυμπο με 33 συμμετέχοντες. Ο καιρός πολύ υγρός και ομιχλώδης δεν επέτρεψαν μεγάλες αναβάσεις πέρα από το καταφύγιο του Σ. Αγαπητού.
Οκτώβριος: ανάβαση στο Γυφτόκαστρο με μεγάλη συμμετοχή, 32 ατόμων.
Νοέμβριος: προβολή slides στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης από τους Νίκο Κρούπη και Γιώργο Ζαρδαλίδη με θέμα την προσπάθεια ανάβασης τους στο Buni Zoοm μέχρι τα 6.100μ. στο Πακιστάν. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου καθώς η προβολή αναφερόταν και στη ζωή της φυλής των Καλάς.