Μαρόκο: Ανάβαση στον Άτλαντα Back

 

Φωτογραφίες: Έλενα Χαραλαμπόγλου

 
Τον Μάρτιο που μας πέρασε, μια ομάδα ορειβατών από τους Ορειβατικούς Συλλόγους της Κομοτηνής και της Ξάνθης ταξίδεψαν στο Μαρόκο με σκοπό την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του όρους Άτλας, Τουμπκάλ με υψόμετρο 4167 μ.

Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Ιμλίλ με υψόμετρο 1800 μ. Στις 27 Μαρτίου 2019 οι πέντε ορειβάτες συνάντησαν τον οδηγό που θα τους συνοδεύσει στην κορυφή και ξεκίνησαν από το χωριό. Η πρώτη μέρα της ανάβασης καλύπτει τη διαδρομή από το χωριό Ιμλίλ μέχρι το καταφύγιο Refuge du Toubkal στα 3.207 m. Νωρίς τα ξημερώματα της επόμενη μέρας η ομάδα άφησε το καταφύγιο και ξεκίνησε την προσπάθεια της κορυφής. Την εποχή αυτή το βουνό είναι καλυμμένο με χιόνι, η θερμοκρασία είναι κοντά στους 0 oC και η αίσθηση του ψύχους ιδιαίτερα έντονη εξαιτίας των ανέμων. Αν και ήταν η πρώτη φορά που τα μέλη της ομάδας επιχειρούσαν μια κορυφή πάνω από 4000 μέτρα, ανταπεξήλθαν τόσο στην κούραση όσο και στην καταπόνηση λόγω των μεταβολών που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα, εξαιτίας του υψομέτρου, όταν πλησιάζει και ξεπερνά τα 4000 μέτρα. Συγχαρητήρια και στους πέντε για την ανάβασή τους στην υψηλότερη κορυφή του όρους Άτλας.

Ο ΕΟΣ Ξάνθης θα στηρίξει, με όποιον τρόπο μπορεί και έχει τη δυνατότητα, την Έλενα στην πραγματοποίηση των μελλοντικών της σχεδίων για την ανάβαση σε κορυφές μεγάλου υψομέτρου. Επίσης εύχεται και στους πέντε ορειβάτες να ξαναζήσουν αντίστοιχες εμπειρίες και σε ακόμα ψηλότερες κορυφές

Η ομάδα:
Αφροδίτη Λυδία Παναγιωτοπούλου (ΕΟΣ Κομοτηνής)
Agnė Stočkutė (ΕΟΣ Κομοτηνής)
Γιώργος Ψαράς (ΕΟΣ Κομοτηνής)
Σεμίνα Νάνη (ΕΟΣ Κομοτηνής)
Έλενα Χαραλαμπόγλου (ΕΟΣ Ξάνθης)
 
ΕΟΣ Ξάνθης
Tο χωριό Ιμλίλ σε υψόμετρο 1800 μ
 
ΕΟΣ Ξάνθης
Λίγο πρίν το καταφύγειο Refuge du Toubkal στα 3.207 μ
 
ΕΟΣ Ξάνθης
ΕΟΣ Ξάνθης
Ανάβαση για εγκλιματισμό μέχρι το δύσκολο πέρασμα πάνω από το καταφύγειο.
 
ΕΟΣ Ξάνθης
Συνθήκες παγωνιάς τη μέρα της κορυφής.
 
ΕΟΣ Ξάνθης
Η Έλενα Χαραλαμπόγλου με τον Γιώργος Ψαρά στην κορυφή.
 
ΕΟΣ Ξάνθης
Όλη η ομάδα στην κορυφή.
 
ΕΟΣ Ξάνθης
ΕΟΣ Ξάνθης
ΕΟΣ Ξάνθης
Κατάβαση στο καταφυγειο και επιστροφή.